Jak sprawdzić czy ktoś logował się na mojego Facebooka

Jeśli podejrzewasz, że ktoś ma dostęp do twojego konta na Facebooku, to warto sprawdzić wszystkie zalogowane urządzenia na swoim koncie. Być może pozostawiłeś otwartą sesję na innym urządzeniu lub ktoś mógł zhakować Twoje konto i jest już zalogowany z lokalizacji, której nie znasz. Istnieje prosty sposób, jak sprawdzić, czy ktoś logował się na Twoje konto na Facebooku i ewentualnie wylogować się z podejrzanych urządzeń lub lokalizacji, których nie znasz.

Jak sprawdzić gdzie jesteś zalogowany na Facebooku

Otwórz Facebook w przeglądarce internetowej i zaloguj się. Kliknij przycisku menu (strzałka w dół) w prawym górnym rogu i wybierz Ustawienia.

Na stronie Ustawień z menu po prawej stronie wybierz Bezpieczeństwo i logowanie. Możesz również kliknąć ten link, aby przejść bezpośrednio do tych ustawień.

Bezpieczeństwo i logowanie na Facebooku

W sekcji „Miejsce logowania” Facebook wyświetla dwa ostatnie urządzenia podłączone do Twojego konta oraz link „Zobacz więcej” poniżej. Kliknij to łącze, aby otworzyć kompletną listę zalogowanych aktualnie urządzeń oraz listę urządzeń zalogowanych w przeszłości.

Jak sprawdzić zalogowane urządzenia na Facebooku

Dla każdego urządzenia możesz sprawdzić:

  • Typ urządzenia (np. Windows PC, Android, iPhone)
  • Położenie geograficzne urządzenia. Pamiętaj, że tę lokalizację można ukryć lub sfałszować za pomocą usługi VPN.
  • Aplikacja służąca do uzyskiwania dostępu do konta na Facebooku (np. Aplikacja Facebook, przeglądarka Chrome itp.).
  • Godzinę i datę ostatniego logowania z poszczególnego urządzenia.

Pierwszym elementem na liście jest urządzenie, z którego teraz korzystasz, aby uzyskać dostęp do Facebooka. Dlatego możesz zignorować pierwsze urządzenie. Jeśli masz wątpliwości co do innych urządzeń na liście, kliknij trzy pionowe kropki po prawej stronie, aby podjąć działanie.

Urządzenia zalogowane na Facebooku

Przycisk z trzema kropkami otwiera menu z dwiema opcjami:

  • To nie Ty? – Opcja oznacza, że nie rozpoznajesz urządzenia, z którego logowałeś się lub ktoś logował się na Twoim koncie. Wybranie tej opcji poprowadzi Cie przez kilka czynności w celu zabezpieczenia konta.
  • Wyloguj się – Ta opcja natychmiastowo wyloguje Cię z urządzenia, które ma dostęp do Twojego konta na Facebooku.. Jeśli znasz urządzenie, ale nie masz pewności, kto ma do niego dostęp, skorzystaj właśnie z tej opcji.

Jeśli zobaczysz kilka podejrzanych urządzeń i uważasz, że bezpieczeństwo Twojego konta na Facebooku zostało naruszone, możesz podjąć bardziej drastyczne działania i wybrać opcję „Wyloguj się ze wszystkich sesji”.

Jak wylogować się ze wszystkich sesji na Facebooku

 

Po wylogowaniu się ze wszystkich sesji jedyne połączenie z Facebookiem pozostaje na urządzeniu, z którego aktualnie korzystasz. Jeśli zdecydujesz się na skorzystanie z tej opcji, to warto również zmienić hasło, aby mieć 100% pewność, że nikt ponownie nie zaloguje się na Twoje konto.

Dodaj komentarz